Een koelcel is een ruimte die vaak in de horeca wordt gebruikt om etenswaren te kunnen bewaren die beneden een bepaalde temperatuur moeten blijven. In een koelcel gaat dit bijvoorbeeld om etenswaren die net iets boven het vriespunt gekoeld moeten worden. Er zijn verschillende soorten koelcellen en ook verschillende functies en toepassingen die afhankelijk zijn van de behoeften van de gebruiker. Een koelcel werkt vaak met een koelmiddel dat de warmte die in de koelcel aanwezig is, afvoert naar buiten de koelcel. Wanneer je van plan bent om een koelcel aan te schaffen is het handig om er zoveel mogelijk over te weten vanwege de verschillende dingen die je ermee kan bereiken.

Verschillende soorten koelcellen

Koelcellen hebben verschillende formaten en manieren waarop ze in een ruimte worden geïnstalleerd. Maar misschien wel het belangrijkste aan een koelcel is de manier waarop de ruimte gekoeld wordt. Dit kan met behulp van een systeem waarbij de lucht gecirculeerd wordt en zo de warmte uit de ruimte verdwijnt, maar ook het gebruik van een koelmiddel om zo de ruimte op temperatuur te houden, is een gebruikelijke methode. De temperatuur binnen de koelcel kan geregeld door verschillende apparaten waarvan een thermostaat de bekendste is. Deze is erg van belang voor het goed bewaren van je spullen en wordt ook gebruikt bij koudere ruimtes zoals de vriescel. Een vriescel is ongeveer hetzelfde principe als de koelcel, alleen is hierbij het idee dat de temperatuur onder het vriespunt gehouden wordt. Het onderhoud van een koelcel is voor de meeste soorten erg belangrijk om de koelcel te blijven laten functioneren. 

Wat kan er allemaal in een koelcel?

Er kunnen verschillende soorten producten in een koelcel worden bewaard, afhankelijk van het doel van de koelcel en de behoeften van de gebruiker. De meest voorkomende dingen zijn eten en drinken. Koelcellen worden namelijk vaak gebruikt in restaurants. Het grootste deel van het eten en drinken liggen dan in de koelcel totdat de voorraad buiten de koelcel op is en er een nieuwe portie nodig is. Toch worden koelcellen ook voor hele andere doeleinden gebruikt. In ziekenhuizen worden ze vooral gebruikt om medicijnen te bewaren die op een bepaalde temperatuur bewaard moeten worden. Ook andere dingen zoals bloedproducten en laboratoriummonsters kunnen door een ziekenhuis bewaard worden in koelcellen. De mogelijkheid om een temperatuur in te stellen waarin al deze dingen kunnen blijven liggen is voor dit soort stoffen van groot belang om goede resultaten te krijgen uit bijvoorbeeld onderzoeken.