Wanneer je het aanschaffen van een nieuwe auto te duur vindt of simpelweg niet in één keer kunt betalen, dan is het leasen van een auto de perfecte oplossing. Zo weet je zeker waar je aan toe bent en hoef je je geen zorgen te maken dat wanneer jij je auto voor een beurt naar de garage brengt, je voor een financiële verrassing komt te staan. Kortom, ontzettend veel voordelen dus. Omdat het beste lastig kan zijn om tussen zoveel aanbod een geschikte auto te kiezen, is het goed om van te voren onderzoek te doen. Deze tips zullen je uiteindelijke keuze ongetwijfeld een stuk gemakkelijker maken.

Ga voor een kleine auto

Vooral wanneer je een shortlease auto wilt leasen die puur praktisch dient, is het verstandig om te kiezen voor een kleinere auto. De kosten van een lease auto kunnen namelijk al snel flink in de papieren lopen.  Wanneer het enkel vervoer voor woon- en werkverkeer betreft, is een kleine auto vaak prima. Wel is het natuurlijk belangrijk, dat je zeker weet dat de auto voldoet aan jouw wensen. Wanneer je ieder jaar meerdere keren met de auto naar de camping in Zuid-Frankrijk gaat met al jouw hebben en houwen, dan is een kleine auto wellicht niet de meest verstandige keuze.

Maak voor jezelf een berekening tussen lease en koop

Wanneer je van plan bent een nieuwe auto aan te schaffen, dan is het logischerwijs voordeliger om er eentje te leasen. Zo kun je voor een vast bedrag per maand dezelfde auto rijden en hoef je niet om te kijken naar onderhoud en reparaties. Toch is dit anders wanneer je kiest voor een tweedehands model ten opzichte van een lease auto. Uiteraard is dit in verhouding wel een stuk voordeliger, maar moet je er ook rekening mee houden dat kosten zoals reparatie en onderhoud volledig voor eigen rekening komen. Wel is het aan te raden, dat wanneer je kiest voor een tweedehands auto, je maandelijks een bedrag reserveert die de eventuele onderhouds- en reparatiekosten kunnen dekken.

De periode

Het leasen van een auto kan op een aantal verschillende manieren. Zo kennen we het ‘reguliere’ leasecontract wat doorgaans een periode heeft van 36, 48 of 60 maanden, maar daarnaast hebben we ook de shortlease. Dit wordt veel gebruikt door zowel particulieren die een auto ter overbrugging nodig hebben of zakelijk gezien, wanneer er tijdelijk uitbreiding van het bedrijf nodig is. Een andere variant die tegenwoordig ook veel wordt gebruikt, dat is het leasen van een auto middels supershortlease. Dit betekent dat jij je contract al na een maand dagelijks op kunt zeggen. Perfect bijvoorbeeld wanneer je sporadisch een auto nodig hebt voor een korte periode.