Elektrische auto’s zijn anno 2024 razend populair. Ook als je in een appartementencomplex woont, wil je deze duurzame trend niet missen. Maar hoe laad jij nou je elektrische auto bij huis op, als je te maken hebt met een VvE (Vereniging van eigenaren)? Dat kan een complex proces zijn, wat vraagt om een specifieke aanpak! Reithpower zorgt voor een laadoplossing op maat.

Een goed idee met oog op de toekomst

Met oog op de toekomst kan het een goede investering zijn om als VvE laadpunten aan te leggen, gezien het grote aantal toenemende EV’s (elektrische voertuigen). Met de nog grotere verwachte groei en elektrificatie van het wagenpark is het installeren van laadpunten een manier om het complex klaar te maken voor de toekomst. Ook laat het zien dat de VvE actief inspeelt op huidige ontwikkelingen met betrekking tot EV’s en duurzaamheid.

Technische haalbaarheid en installatie

Of het mogelijk is om laadpalen aan te leggen hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld de locatie van de parkeerplaatsen, de aanwezige (of niet aanwezige) stroompunten en de capaciteit van het huidige stroomnet. Bij Reithpower worden laadpuntadviezen aangeboden voor uw VvE. Op locatie wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de laadbehoefte, borging van brandveiligheid en de kostenverdeling. Ook wordt er gekeken of de elektrische infrastructuur van het gebouw voldoet of dat dit aangepast moet worden. Vervolgens bepaald Reithpower hoeveel laadpalen uw VvE nodig heeft en wat dit zal gaat kosten.

Niet onbelangrijk; de kosten, wie betaald wat?

Het aanleggen van laadpalen binnen een complex brengt kosten met zich mee. Gelukkig is er sinds 1 januari 2024 een subsidie beschikbaar om VvE’s te helpen met verduurzamen. Per laadpaal per parkeerplaats krijg je €100 subsidie voor een basislaadinfrastructuur. Ook is het mogelijk om het adviesgesprek tot 75% vergoed te krijgen. Voor een laadinfrastructuur kan er tot aan 1500 euro vergoed worden. De overige kosten zullen de VvE leden een beslissing over moeten nemen.

Waardevermeerdering

Het aanbieden van laadpalen als VvE in een gebouw is een moderne voorziening dat een wooncomplex aantrekkelijk en toekomstbestendig maakt. Wat we tegenwoordig steeds vaker zien is dat de waarde van woningen met een laadpunt stijgt.

Gemak

Voor eigenaren van een EV of toekomstige eigenaren die overwegen er een aan te schaffen, biedt een laadpunt gemakkelijk toegang om hun voertuig comfortabel bij huis op te laden. Ook voor toekomstige bewoners kan het een overweging zijn of er laadpalen aanwezig zijn bij hun toekomstige woning.  Het ondersteunen van elektrisch rijden als VvE past goed bij een duurzame kijk op de toekomst en om de CO2-afdruk van het gebouw te verminderen.