Freelancen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen en zo hun eigen inkomen te genereren. Maar wat is freelancen nu precies? Waarom zou je het doen? En wat is de zelfstandigenaftrek en wat zijn verder de voordelen van freelancen? In dit blogartikel lees je alles over freelancen: wat het is, waarom het zo populair is en hoe je ermee begint!

Wat is freelancen?

Freelancen is een manier van werken waarbij je op basis van korte of langere termijn contracten aan de slag gaat voor verschillende bedrijven. Je bent dus geen 'werknemer' van dat bedrijf maar werkt voor ze op afstand. Hierbij kun je denken aan webontwikkeling, contentcreatie, marketingdiensten en grafisch ontwerp. Wat het precies is wat je doet kan dus sterk verschillen, maar de basis is hetzelfde: je maakt gebruik van je freelancerstatus om ter vervanging of als aanvulling op het team van een bedrijf te komen. Opdrachten vind je bijvoorbeeld via Younited.

Maar waarom zou je nu voor freelancen kiezen?

Er zijn namelijk tal van voordelen: zo kan je flexibeler werken en je eigen uren bepalen. Ook heb je de mogelijkheid om vanuit elke locatie te werken en ben je vrij om bij meerdere bedrijven aan de slag te gaan. Daarnaast heb je de mogelijkheid om precies dat werk uit te zoeken waar jouw kennis en ervaring ligt.

Wat is de zelfstandigenaftrek?

Verder is er nog de zelfstandigenaftrek die door de overheid is bedacht om hemelsbreed zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Deze aftrek is een manier waarop jij als hardwerkende zzp'er, freelancer of interimmer je fiscale winst kunt verlagen. Kortom, er zijn genoeg voordelen om voor freelancers te kiezen!

Een aantal stappen die je moet ondernemen

Als je besloten hebt dat freelancen iets is wat bij jou past, dan zijn er nog een aantal stappen die je moet ondernemen om voor deze vorm van werken te starten. Zo moet je bijvoorbeeld een officieel bedrijf registreren, klanten zoeken en natuurlijk de juiste tools en software aanschaffen die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Als je deze stappen hebt doorlopen, ben je klaar om als freelancer aan de slag te gaan!

Freelancen is dus een uitstekende manier om meer vrijheid en flexibiliteit te krijgen in je werk en je fiscale winst te verlagen met de zelfstandigenaftrek. Succes!